Fabels en Feiten

Alcohol + XTC = dubbel plezier

Alcohol en andere drugs combineren is altijd riskant.
Wie XTC (of andere partydrugs) mixt met alcohol, heeft geen garantie op dubbel plezier. Integendeel, door het mixen voel je je niet dronken worden. Je merkt ook niet wanneer je uitgeput geraakt. Signalen van uitdroging merk je evenmin op. Ondertussen heb je meer kans op problemen.
De effecten van alcohol + drugs zijn ronduit onvoorspelbaar en voor iedereen anders. Zo komt het dat overdosissen vaak een gevolg zijn van mixen.

Jongeren die drugs gebruiken hebben slechte ouders

Ouders die merken dat hun kind drank, drugs of pillen gebruikt, zoeken al te vaak en onterecht de schuld bij zichzelf.
Jongeren kunnen met drugs gaan experimenteren om heel uiteenlopende redenen. De eerste keren doen ze dat doorgaans gewoon voor de lol, het genot, de vriendenkring of uit nieuwsgierigheid. De meeste jongeren stoppen na een korte periode. Een aantal blijft gebruiken. Sommigen doen dat omdat ze gaandeweg hebben ontdekt dat drugs hen kunnen afleiden van kopzorgen en problemen.
Spreek als ouder je kind zeker aan op zijn gebruik. Luister naar zijn mening en neem dan zelf een duidelijk standpunt in. Hou je daaraan en maak duidelijke afspraken. Zorg ervoor dat je kan blijven praten.

Een glas bruin bier is goed voor de borstvoeding

Alcohol komt via de moedermelk bij de baby terecht. En dat is niet goed voor zijn ontwikkeling.
Tijdens de borstvoedingsperiode is het goed om extra veel te drinken (1 tot 2 liter per dag) en heb je nood aan extra vitamines en mineralen. Zeker: in bruin bier zit vitamine B. En ja: door de alcohol wordt de moeder eventueel rustiger, wat in theorie goed is voor de borstvoeding en de melkproductie.
Maar: alcohol komt via de moedermelk bij de baby terecht en dat is slecht voor de ont-wikkeling van de baby. Bovendien kan die slaperig worden van alcohol en daardoor niet veel zin hebben om te drinken.
Daarom spring je best voorzichtig om met dat bruine bier (en andere alcohol) tijdens de borstvoeding. Eén glaasje kan, bij een speciale gelegenheid bijvoorbeeld. Drink het dan liefst vlak na de borstvoeding. Op zoek naar extra vitamine B? Die vind je ook in bruin brood, vlees, noten, ... zonder schadelijke effecten voor de baby.

Nieuws & Activiteiten

Beleidsdocumenten nu ook beschikbaar in ENGLISH

Policydocuments now available in ENGLISH

Verslag PROCCER Trainingen in ENGLISH
Verslag PROCCER Trainingen in DUTCH 

 

Hier vindt u informatie over al onze activiteiten.
Aanvullende informatie en activiteiten voor het volgende jaar worden nog geplaatst op de site.

Contact NAR

Nationale Anti-Drugs Raad (NAR)
Letitia Vriesdelaan 1
Paramaribo - Suriname
Tel:  (597) 424514
Fax: (597) 472414
Email: ddroffice@sr.net
Website: www.nar.gov.sr
Facebook: nar.suriname 
Twitter: @NAR_UBN
Copyright © 2023 Nationale Anti-Drugs Raad. Alle rechten voorbehouden.
Hosting and design by Social Suriname NV