Algemeen - Veelgestelde vragen



Wat zijn drugs?

Drugs is een verzamelnaamvoor middelen die je gevoelens, zintuigen en bewustzijn kunnen beïnvloeden en daardoor effect op het lichaam en geest hebben.

Wat zijn partydrugs?

Partydrugs is een verzamelnaam voor drugs die in het uitgaansleven worden gebruikt. De meest gebruikte middelen - naast alcohol - zijn cannabis (hasj en wiet), ecstasy (XTC), cocaïne (snuifcoke), amfetamine (speed) en GHB. Gebruikers gebruiken deze middelen doorgaans om de intensiteit van het uitgaan te vergroten of om het langer vol te kunnen houden.

Wat zijn Synthetische drugs?

Synthetische drugs ook wel designer drugs genoemd, zijn in het laboratorium nagemaakte plantaardige drugs. Voorbeelden van synthetische drugs zijn efedrine, amfetamine en XTC.

Wat is tabak?

Tabak is een product afkomstig van de bladeren van de tabaksplant Nicotiana tabacum, dat als genotmiddel wordt gerookt, gekauwd en gesnoven. De tabaksplant is een eenjarige plant, die in het algemeen op grote plantages wordt verbouwd.

Wat is nicotine?

Nicotine is een organische verbinding die in een relatief hoge concentratie voorkomt in de tabaksplant en ook in gedroogde tabak. Nicotine is een van de voornaamste oorzaken van de verslavende maar ook verdovende werking van roken.

Wat is e- sigaret?

De e-sigaret is een apparaat waarin een vloeistof elektrisch wordt verhit omgezet in damp. De gebruiker ademt geen rook in, maar damp. Er zitten veel schadelijke stoffen in de e-sigaret, waaronder metalen die de kans op kanker verhogen en irritatie en schade aan de luchtwegen kunnen geven.

Wat is alcohol?

Alcohol is de werkzame stof in verschillende dranken zoals bier, wijn en jenever maar ook in mixdranken. Alcohol ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd. Door verhitting en afkoeling van zwak-alcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan. Dit wordt sterke drank genoemd.

Wat is lachgas?

Lachgas is de gangbare naam voor stikstofmonoxide (N2O), en is van oorsprong een narcosemiddel en pijnstiller dat gebruikt wordt in de medische wereld. Op events of parties wordt lachgas steeds vaker gebruikt als drug. Het gas wordt aangeboden in ballonnen en vandaar uit wordt het ingeademd.

Wat zijn de maatschappelijke gevolgen van drugs?

Zowel een gebruiker als zijn omgeving kan maatschappelijke problemen ervaren. Een gebruiker kan dan mogelijk minder goed studeren, werken en contact met andere onderhouden. Ook kunnen geldproblemen ontstaan, omdat de persoon al zijn geld uitgeeft aan drugs. Een persoon kan dan ook in het criminele circuit terecht komen door drugs te gaan verhandelen of in te breken om aan geld te komen voor zijn verslaving. Deze zaken kun je als maatschappelijk probleem kunnen omschrijven.

Wat is drugspreventie?

Drugspreventie beoogt het gebruik van drugs te voorkomen en te minderen in een samenleving via verschillende voorlichtingsactiviteiten en programma’s

Wat is een verslaving?

Een verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek of mentaal van een gewoonte of drug / substantie afhankelijk is.

Wat is een middelenverslaving?

Een middelenverslaving is een verslaving die in stand gehouden wordt door het gebruik van drug of substantie. Voorbeelden van middelenverslaving zijn: alcohol, cocaïne, heroïne, marihuana, nicotine, pillen, steroïden, lachgas, sukru, amfetamine, paddenstoelen, opium, GHB, LSD en XTC

Wat is een gewoonte verslaving?

Een gewoonteverslaving is een verslaving aan een handeling die voor een persoon van belang is om zich goed te voelen of een kick te krijgen. Voorbeelden van gewoonte verslavingen zijn: gokverslaving, chatverslaving, internetverslaving, gameverslaving, seksverslaving, koopverslaving, rookverslaving en eetverslaving.

Waarom raken mensen verslaafd?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen verslaafd raken. Je kunt niet van tevoren voorspellen of iemand in zijn latere leven verslaafd raakt, het is ook lang niet altijd mogelijk om de precieze oorzaak van een verslaving te achterhalen. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat je kwetsbaarder bent voor verslaving, zoals genetische kenmerken, de omstandigheden waaronder je bent opgevoed ,je verdere levensloop, de omgeving en persoonlijke stresservaringen.

Wat zijn de gevolgen van verslaving?

Een middelenverslaving of een gewoonteverslaving beide kunnen lichamelijke en psychische gevolgen hebben. Behalve negatieve gevolgen voor de gezondheid, kan er ook sprake zijn van maatschappelijke en sociale schade.

Lichamelijke problemen
Deze ontstaan doordat drugs het lichaam belasten en uitputten. Je gezondheid gaat achteruit en iemand met een verslaving zorgt vaak slechter voor zichzelf.

Psychische problemen
Bij een verslaving wordt je heel erg in beslag genomen door de drugs of de gewoonte. Interesse voor andere zaken vermindert, waardoor je ontwikkeling stil kan komen te staan. Depressies kunnen ontstaan of verergeren. Bovendien kan je doordat je steeds in een roes leeft, grip op de werkelijkheid verliezen.

Sociale problemen
Een verslaving kan je gedrag veranderen. Interesse voor anderen neemt af, doordat je merendeels bezig houdt met de verslaving. Je kunt dan voorrang geven aan de verslaving ten koste van de relatie met je partner, familie of vrienden. Relatieproblemen zijn veel voorkomend.

Geldproblemen
Deze ontstaan als iemand door het gebruik niet meer functioneert op zijn werk en zijn baan verliest of al zijn geld besteedt aan drugs of alcohol.

Hoe kun je het beste omgaan met iemand die verslaafd is?

Als je je zorgen maakt over iemand, kies dan een rustig moment uit om dit te bespreken. Vertel wat je aan veranderingen bij de persoon ziet sinds het drugsgebruik. Vertel dat je je zorgen maakt en waarom. Soms kan een gesprek iemand aan het denken zetten, maar veranderen is moeilijk. Uiteindelijk kan iemand alleen zelf bepalen als hij of zij ook echt stappen wil ondernemen om te stoppen. Als iemand wil stoppen, kun je vragen of je hem of haar kunt helpen. Dat kan bijvoorbeeld met het maken van een plan om te stoppen. Of door mee te gaan naar een eerste gesprek bij een hulpverlener.

Is een verslaving te genezen?

Jazeker!! Maar dat kost meestal wel veel moeite en tijd. Hoe een verslaving wordt behandeld is afhankelijk van de ernst en de duur van de verslaving. Maar meestal is het vooral belangrijk dat iemand heel graag wil stoppen. In dat geval kan hij/zij zelf of samen met een hulpverlener een plan maken om te stoppen.

Omdat alle verslavingen anders zijn en ook in verschillende mate verslavend zijn, bestaan er verschillende behandelingen. Zo zijn er behandelingen die gericht zijn op de geestelijke oorzaken van een verslaving, zoals psychotherapie en zelfhulpgroepen. Terwijl andere behandelingen richten zich op de lichamelijke effecten van verslaving. Voorbeelden hiervan zijn medicijnen tegen ontwenningsverschijnselen en een detoxificatiekuur.

Om een gedragsverslaving te behandelen is de soort verslaving van belang voor de behandeling. Zo kan een gameverslaafde niet de toegang tot een computer volledig worden ontzegd, omdat computers bijna onmisbaar zijn in de moderne samenleving. Bij een gedragsverslaving komt gesprekstherapie het meest voor. 

Waar vind ik professionele hulp voor mijn verslaving?

Voor informatie en professionele hulp kunt u terecht bij de onderstaande organisatie en behandelcentra:
Psychiatrisch Centrum Suriname afdeling Polikliniek Verslavingszorg ( voorlicthing en begeleiding - (+597) 411-011

Behandelcentra
Psychiatrisch Centrum Suriname afdeling Detoxificatie - (+597) 477-190 tst 313

Stichting De Stem - (+597) 440-669

Stichting Geloof en liefde - (+597) 472-657

Stichting Victory Outreach - (+597) 875-7643

Begeleiding instelling
Stg. Liefdevolle Handen - Telefoonnummer: (+597) 8540332

Wat is een alcoholvergiftiging?

Bij alcoholvergiftiging wordt de concentratie alcohol in het bloed, en daarmee ook in de hersenen, zo hoog dat je als gevolg daarvan bewusteloos of in coma (volledige bewusteloosheid waarbij iemand niet meer reageert op krachtige prikkels) kan raken.

Hoe weet ik of iemand een alcoholvergiftiging heeft?

De symptomen van alcoholvergiftiging omvatten onder andere:Verwarring – Overgeven – Aanvallen - Vertraagde adem - Niet aanspreekbaar meer zijn - Bleke huid - Laag lichaamstemperatuur - Flauwvallen (bewusteloosheid) zonder wakker gemaakt te kunnen worden

Wat is een drugsoverdosis?

Een overdosis doet zich voor wanneer drugs ingenomen wordt in hoeveelheden of concentraties die groot genoeg zijn om daarbij ernstig ziek van te worden of zelfs kan komen te overlijden.

Hoe weet ik of iemand een drugsoverdosis heeft?

Een drugsoverdosis kan men herkennen aan het feit dat het slachtoffer bewusteloos is of ademhalingsproblemen heeft. Bovendien kan de huidskleur er vreemd uitzien en kan het slachtoffer een abnormale vorm van de pupillen vertonen, last hebben van buikkrampen, braken, stuipen of misselijkheid. Het komt ook voor dat de lichaamstemperatuur stijgt tot boven 39°C

Nieuws & Activiteiten

Beleidsdocumenten nu ook beschikbaar in ENGLISH

Policydocuments now available in ENGLISH

Verslag PROCCER Trainingen in ENGLISH
Verslag PROCCER Trainingen in DUTCH 

 

Hier vindt u informatie over al onze activiteiten.
Aanvullende informatie en activiteiten voor het volgende jaar worden nog geplaatst op de site.

Contact NAR

Nationale Anti-Drugs Raad (NAR)
Letitia Vriesdelaan 1
Paramaribo - Suriname
Tel:  (597) 424514
Fax: (597) 472414
Email: ddroffice@sr.net
Website: www.nar.gov.sr
Facebook: nar.suriname 
Twitter: @NAR_UBN
Copyright © 2023 Nationale Anti-Drugs Raad. Alle rechten voorbehouden.
Hosting and design by Social Suriname NV